Ласкаво просимо на перший українськомовний ресурс присвячений легендарному BMW x5!
До Вашої уваги історія створення BMW x5, технічні характеристики всього модельного ряду BMW x5, останні новини про BMW x5, огляди і тест-драйви, кращі варіанти тюнінгу для BMW x5, фотографії, шпалери, відео.

Історія створення моделі BMW X5

1999 - 2009...
.
.
.
.......Вперше BMW Х5 з'явився перед публікою на салоні в Детройті 1999 року. Вибір місця не випадковий. По-перше, саме в Штатах на заводі в місті Спартанбург (Південна Кароліна), де вже декілька років робили машини третьої серії, а також родстери Z3, його і почали випускати. По-друге, дорогі позашляховики найбільш популярні якраз в Північній Америці. Адже саме тут і зародилася мода на так звані Sport/Utility Vehicles – «спортивно-утилітарні автомобілі», під якими маються на увазі позашляховики і пікапи (першим автомобілем серії SUV став Мерседес-Бенц). Створені колись з чисто утилітарними цілями, нині вони служать в основному для розваг... Переважна більшість дорогих позашляховиків проводять за межами шосе і міських вулиць не більш як одну двадцяту частку свого «життя».
.
.......Відсутність власної моделі в модному і відповідно зростаючому і прибутковому секторі ринку не могло не турбувати BMW. Проте, цю проблему баварці начебто вирішили в 1994 році покупкою групи «Rover», якій належать марки Land Rover і Range Rover. Останні і понині вважаються одними з найпрестижніших позашляховиків в світі. Чи не ризикувала BMW, випускаючи нову модель, відібрати покупців у своїх же машин? Таке явище маркетологи називають «канібалізмом», до того ж «поїдання» собі подібних прагне уникнути будь-який виробник. Тому Х5 постаралися зробити таким, що максимально відрізняється від Range Rover. Для нової моделі навіть придумали нову назву типу SAV (Sport Activity Vehicle).
.
В кінці 1999 року X5 з'явився у продажу на американському ринку, а на початку 2000 року - і на європейському (кузов E53). Причому спочатку він оснащувався тільки 4,4 л двигуном, який відрізняється непоганою «економічністю» - у змішаному циклі 13,9 л на 100 км. Але потім до неї додалася модель з новітнім рядним 6-циліндровим двигуном робочим об'ємом 3,0 л, створеного на основі 2,8-літрового агрегату. Хід поршня збільшений з 84 до 89,6 мм. Потужність зросла майже на 20% - з 193 до 231 л.с.
.
.......У 2000 році на Женевському автосалоні представили експериментальну модель - суперпозашляховик X5 «Le Mans». Щоб наочно продемонструвати межі можливостей свого джипу на асфальті, конструктори помістили під його капот V12 від гоночного боліда, що виступав на гонках в Ле-Мані. Двигун розвиває 700 л.с., притому шасі залишилося практично без змін. Тільки кузов сидить на три сантиметри нижче «+» пожорсткішала підвіска. Все це необхідно, оскільки максимальна швидкість автомобіля досягає 278 км/год. Якщо зовні автомобіль дуже схожий на серійну модель, метаморфози інтер'єру радикальні. У глибоких анатомічних кріслах сидять навіть задні пасажири! Навколо холодно відсвічує полірований алюміній. З нього зроблений навіть руль... Проте, купити X5 «Le Mans» не можна, навіть якщо дуже захотіти. Він був виготовлений в єдиному екземплярі... Однак після вдалої прем'єри було прийнято рішення про виробництво іншого Х5...
.
Новинкою автосалону у Детройті 2001 року став «заряджений» позашляховик X5 4.6is або X5 HP, який оснащений новітнім 4,6-літровим двигуном V8, потужність якого рівна 347 л.с., а обертаючий момент складає 354 Нм. Зовні новий X5 відрізнявся від серійного агресивнішим виглядом. У базовій версії ця модель оснащувалася 20-дюймовими 5-спицевими дисками і гумою: 275/40 спереду та 315/35 ззаду, а також 5-діапазонною автоматичною коробкою передач Steptronic. Початок випуску нового X5 HP розпочався восени 2001 року. А сам він почав представлятися як найшвидший в світі серійний вседорожник.
.
.......Перехід в 2006 році на новий кузов E70 в черговий раз привів до оновлення моторного ряду. Двигунам вже звично додали «м'язів». Сучасна гамма двигунів - два турбодизеля 231 л.с. і 286 л.с., трилітрова рядова шестірка з 272 кіньми, а також 4,8 літрова вісімка потужністю 355 конячок. Цей мініатюрний «ядерний реактор» дозволяє немаленькому X5 чкурнути зі світлофора до першої сотні за 6,5 секунд!
.
Нова, кардинально перероблена, модель BMW Х5 була випущена в 2007 році. На прохання американських водіїв, місць в автомобілі стало сім. Не дивлячись на це, довжина машини збільшилася не надто багато.. Двигун, як і раніше, один з трьох на вибір - бензинові на 3,0 або 4,8 літра або дизельний на 3,0 літра. Модель з мотором на 4,8 літра йде в комплекті із спорт-пакетом, що додає автомобілю велику схожість з істинно спортивною машиною.
.
.......В 2009 році модними є BMW X5 xDrive (30d, 35d, 30і та 48і). Ці машини уособлюють в собі риси автомобіля XXI століття.
.
.......Влітку з'явився ще один шедевр компанії BMW – BMW X5 M. Машина здатна розігнатися до 100 кілометрів всього за 4,7 секунди. Максимальна швидкість – 250 км/год. Х5 М обладнаний 8-ма циліндрами, 6-ступеневою коробкою передач серії М, системою xDrive, системою Adaptive Drive та Dynamic Performance Control.

.
Однак, аж ніяк не можна говорити, що історія BMW x5 на цьому закінчується. В 2010 році чекаємо на нову модель (BMW X5 Edition 10)! І хто з впевненістю може сказати, що це буде останній X5?...
.
Вам є що доповнити? Помітили помилку? – Повідомте нам про це!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свої коментарі!